Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΕΜΒΡΥΑ

         

  Μήπως σας φαίνεται σενάριο επιστημονικής φαντασίας ο τίτλος;

    Η επέμβαση σε έμβρυο αποτελεί ένα καινούργιο κλάδο της χειρουργικής, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειώσει τεράστια άλματα. Η πρώτη βιβλιογραφική αναφορά, χειρουργικής εμβρύου σε πειραματόζωα χρονολογείται απο το 1918. Ωστόσο, άρχισε να αναπτύσσεται κλινικά την δεκαετία του '80 στη Βόρεια Αμερική και συγκεκριμένα στο Σαν Φραγκίσκο, απο τον καθηγητή Μάικλ Χάρισον, ο οποίος θεωρείται πατέρας της εμβρυοχειρουργικής. Ο Μάικλ Χάρισον, έθεσε όλες τις βάσεις και ανέπτυξε χειρουργικές και αναισθησιολογικές μεθόδους για την εμβρυοχειρουργική.


  
    Συνήθως, μια τέτοια διαδικασία γίνεται στο τρίτο τρίμηνο της κύησης. Η διαδικασία ειναι η εξής: ο εμβρυοχειρούργος ανοίγει τη μήτρα, βγάζει το έμβρυο, χωρίς να αποκολλήσει τον πλακούντα, διατηρώντας έτσι την πλακουντική κυκλοφορία. Στη συνέχεια χειρουργεί το έμβρυο. Το επανοτοποθετεί στη μήτρα υποκαθιστώντας το αμνιακό υγρό. Φυσικά, για να πραγματοποιηθεί όλη αυτή η διαδικασία χορηγούνται οι κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, ώστε η μήτρα να μην αρχίσει τις συσπάσεις και προκληθεί αποβολή του εμβρύου. 
         Όπως προκύπτει απο τα παραπάνω, αποτελεί μια πολύ λεπτή επέμβαση. Έτσι λοιπόν, οι χειρούργοι που αναλαμβάνουν τέτοιες διαδικασίες ειναι απόλυτα εξειδικευμένοι.

          Οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται ειναι οι εξής:

– Σύνδρομο Μετάγγισης Διδύμων
– Απόφραξη του κατωτέρω ουροποιητικού συστήματος
– Εμβρυϊκή ακαρδία
– Συγγενή διαφραγματοκήλη
– Σύνδρομο αμνιακής ταινίας

– Ιεροκοκκυγικό τεράτωμα και άλλοι εμβρυϊκοί όγκοι
– Ατρησία λάρυγγα
– Δισχήδης ράχη



       Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές μελέτες για την αντιμετώπιση και άλλων γενετικών προβλημάτων σε έμβρυα. 
    
    Παρακάτω θα παρουσιάσω κάποιες εγχειρίσεις που πραγματοποιήθηκαν, ανακοινωθηκαν απο εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά:


από την εφημερίδα καθημερινή (22-2-2002):

Eπιτυχής εγχείρηση καρδιάς σε έμβρυο 23 εβδομάδων!.. Δεν χρειάσθηκε επέμβαση μετά τη γέννησή του

     Xειρουργική επέμβαση «επιστημονικής φαντασίας» σε έμβρυο πραγματοποίησαν για πρώτη φορά Aμερικανοί επιστήμονες σε νοσοκομείο της Bοστώνης. Oι γιατροί κατάφεραν επιτυχώς να διανοίξουν τη στενή αορτική βαλβίδα εμβρύου όταν η μητέρα βρισκόταν στην 23η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της, αποκαθιστώντας έτσι την καρδιακή λειτουργία του κυοφορούμενου και προλαμβάνοντας την εμφάνιση του θανατηφόρου συνδρόμου υποπλαστικής αριστερής καρδιάς.
      O μικρούλης Tζακ, που γεννήθηκε πρόωρα τον περασμένο Nοέμβριο, διέψευσε ευχάριστα τους θεράποντες ιατρούς που τον ανέμεναν αμέσως μετά τον τοκετό στο χειρουργείο, καθώς δεν χρειάστηκε τη βοήθειά τους και το μέλλον του διαγράφεται ευοίωνο.

από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (27-1-2011):
        Η 39χρονη έγκυος – μητέρα δύο δίδυμων αγοριών – από την Ατλάντα, ουδέποτε είχε φανταστεί ότι θα διακινδύνευε ξαφνικά να χάσει και τα δύο λόγω επιπλοκών. Κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος ρουτίνας που έκανε στις 22 εβδομάδες κύησης αποκαλύφθηκε ότι είχε το Σύνδρομο Μετάγγισης των Διδύμων που καταλήγει σε ποσοστό 90%-95% σε απώλεια των εμβρύων.
      «Η ασθενής αυτή μεταφέρθηκε άμεσα στο Κέντρο μας Εμβρυϊκής Χειρουργικής (Fetal Therapy Center) στο Πανεπιστήμιο του Μαΐάμι / Τζάκσον Μεμόριαλ των ΗΠΑ» λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Εμβρυομητρικής, Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής Μίλερ του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, διευθύντρια Μαιευτικών Υπερήχων, εμβρυικός χειρουργός Ευτυχία Κοντοπούλου.

από FOCUS:         Η φωτογραφία είναι ενός μωρού 21 εβδομάδων, πριν ακόμη γεννηθεί, το όνομα του οποίου είναι Samuel Armas και είχε διαγνωσθεί ότι πάσχει από διχοτομημένη σπονδυλική στήλη από την οποία δεν θα επιζούσε με τίποτα, παρά μόνον αν το χειρουργούσαν ... στην κοιλιά της μητέρας του.
         Ο Dr. Bruner, μετά από διάφορες έρευνες που είχαν γίνει στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Vanderbilt, στη Nashville, δήλωσε ότι ο ίδιος θα μπορούσε να φέρει εις πέρας την εγχείρηση, με το βρέφος στη κοιλιά της μητέρας του.
       Κατά τη διάρκεια της εγχείρησης, ο χειρούργος αφαίρεσε την υστέρα με καισαρική και έκανε μια μικρή τομή στον αμνιακό σάκο, μέσω της οποίας μπόρεσε να εγχειρίσει τον μικρό Samuel.

O Dr. Bruner τελείωνε επιτυχώς την εγχείρηση, όταν το έμβρυο, ο S a m u e l, έβγαλε το μικροσκοπικό αλλά ανεπτυγμένο χεράκι του μέσα από τη τομή και γαντζώθηκε από το δάχτυλο του έκπληκτου γιατρού.

Ο διάσημος αυτός χειρούργος είπε ότι έζησε την πιο συγκινητική στιγμή ολόκληρης της ζωής του, όταν ένοιωσε το χέρι του Samuel να του γραπώνει ένα δάκτυλο, δείχνοντας ευγνωμοσύνη που του χάρισε το δώρο της ζωής.

     Βεβαίως ο γιατρός πάγωσε, κοκάλωσε για μερικά δευτερόλεπτα, κατά την διάρκεια των οποίων ο Samuel συνέχισε να του κρατάει το δάχτυλο, κάτι που έδωσε αρκετό χρόνο στο ...προσωπικό του χειρουργείου ώστε να φωτογραφήσουν το στιγμιότυπο.
        Ναι, πέντε μηνών έμβρυο..Αφιερωμένο σε όσους αγαπούν τη ζωή...

                                    





ΕΠΙΛΟΓΟΣ:

     Η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο όπου από τους υπερήχους και τον προγεννητικό έλεγχο, γνωρίζουμε αν έμβρυο είναι υγιές ή αν έχει κάποιο πρόβλημα. 

        Ας ελπίσουμε πως στο μέλλον η εμβρυοχειρουργική να αναπτυχθεί αρκετά ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα που μπορεί να έχει ένα έμβρυο, ώστε να γεννιούνται μωρά χωρίς προβλήματα.



ΠΗΓΕΣ:
http://reviews.in.gr/health/9months/article/?aid=1231118493

http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=14&articleID=11380&la=1

http://www.freesymbolforum.com/index.php?topic=1183.0;απ2

http://www.focusmag.gr/links/view-link.rx?oid=348424

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_9_26/02/2002_17247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου